Så gör du de perfekta köttbullarna
Alla älskar vi i Sverige köttbullar, unga och gamla, långa och korta. Det finns inget annat som är så klassiskt som ett par runda, goda köttbullar på julbordet med en Janssons frestelse som tillbehör. Men hur går man då tillväga för att göra ett par mumsiga köttbullar som är riktigt runda och fina? Här följer lite tips för att du ska lyckas med köttbullarna till julbordet i år.
Till att börja med så bör man använda sig av blandfärs som ska bestå av 70 procent nöt och 30 procent fläskfärs, då får köttet den bästa smaken. Det första steget är att vid sidan om förbereda ströbrödet som läggs i en skål utblandat med gräddmjölk som sedan får stå och svälla. Efter detta så förbereder man köttet: det ska blandas med saltet, vilket gör att vätskan i köttet binds och gör att bullarna sedan håller ihop, utan att falla isär. Nästa steg är att blanda i äggen i färsen, som även dom används för att hålla ihop bullarna. Till sist så rörs ströbrödsblandningen och färsen ihop och då är det viktigt att blanda väl för att få en jämn färs. Om du vill så kan du krydda färsen efter behag, till exempel med salt och peppar eller örtkryddor. Timjan är en örtkrydda som passar väldigt bra med köttbullar och dess tillbehör. Ett tips är också att ha i ett kryddmått socker, vilket inte är för att göra färsen söt utan för att det helt enkelt förhöjer de andra smakerna. Man kan också blanda i lök i smeten, vilket ger köttbullarna lite vuxensmak. För att på bästa sätt dra nytta av lökens smaker så bör den först brynas för att sedan blandas i köttfärsen.
Sedan så är det dags att rulla köttbullarna, vilka kan rullas till den storlek som du föredrar, men tänk på att desto större köttbullar man gör desto längre tid tar de att tillaga. Dessa bör nu läggas in i ugnen med 225 grader Celsius värme i cirka fem minuter. Om du inte vill äta köttbullarna på en gång så kan man nu välja att frysa in dom eller låta de ligga i kylskåpet ett par dagar. Precis innan dina köttbullar ska serveras så ska de stekas i stekpanna, köp exempelvis en bra stekpanna på Barahandtag om du inte har någon idag. Det är viktigt att man har en bra stekpanna som lämpar sig bra. Till exempel så är stekpannor i teflon ett mycket bra alternativ eftersom man då inte behöver använda så mycket fett. När köttbullarna har fått en fin yta så är de redo att serveras. Smaklig måltid!