Zero Waste: Minska ditt koldioxidavtryck
Miljömedvetandet har förmodligen varit i konstant tillväxt ända sedan den industriella revolutionen, men har onekligen blivit en allt större fråga i vår vardag. Nu för tiden är det väldigt många som gör sitt bästa för att minska på sin personliga inverkan, till exempel genom att välja miljövänligare varor och genom att återvinna så mycket som möjligt – men ett sorligt faktum är att en enskild människa inte har någon betydelsefull inverkan på miljön.
Även om du gör ditt bästa hela året så kan hela avtrycket du har ”sparat in” försvinna på en enda flygtur till Thailand. Därför måste vi allihop göra vårt bästa tillsammans för att faktiskt göra skillnad – och det börjar hos individen. Om du gör allt du kan för att värna om vår planet så kan du inspirera andra till att göra detsamma – innan det är försent.
Exempel: Man tänker kanske inte på hur stor inverkan en påse tomater från ICA kan ha på miljön, men det har med stor sannolikhet gått åt en hel del landyta, vatten, fossilbränslen, insektsmedel och transportering för att du ska kunna laga din köttfärssås ikväll.
Hos Klimatkontot kan du testa din klimatpåverkan och räkna ut hur stort ditt ”fotavtryck” är. Det är en oberoende tjänst som har tagits fram av IVL Svenska Miljöinstitutet i samband med konsumentverkets upplysningstjänst Hallå Konsument.
I den här artikeln kommer vi att ge konkreta tips på hur du kan minska ditt koldioxidavtryck, leva mer hållbart och dessutom spara massvis av pengar på samma gång. Ja, du läste rätt. Genom att göra mer själv och förlita sig mindre på att tjänster eller produkter ska lösa ens problem så skonar man så väl plånboken som miljön.
1. Gör det själv
DIY har blivit allt mer populärt på de senaste åren, en slags återgång till det traditionella hushållet där man lagade sina egna kläder, snickrade sina egna möbler och lagade sin egna mat. Det finns enorma mängder inspiration för ”Do It Yourself” på internet, så börja Googla!
Susanne gjorde sig av med omkring 20,000 saker för att minska sin förbrukning och dessutom spara pengar. Om man gör mer själv och klarar sig med mindre så gör det faktiskt stor skillnad i längden. Upcycling är definitivt ett koncept som hon utnyttjar sig av vid varje tillfälle – klädhängare av gamla krattor, en bordslampa av en gammal telefon, en saftpress av en domkraft, luftkonditionering från en ishink med en fläkt på och många andra fiffiga lösningar.
2. Handla smartare
Allt från innehållet i dina matkassar till var du köper kaffe kan förmodligen vara bättre ur ett miljöperspektiv. Försök att handla så mycket lokalproducerad mat som är i säsong som möjligt. Undvik frukter som har flugits in från andra sidan jorden. Välj tvättmedel, diskmedel, tvål och rengöringsprodukter som är skonsamma för miljön. Skippa caféet och brygg kaffet hemma. Köp inte vatten på flaska. Det finns ändlöst många fler exempel, så försök att fatta det bästa beslutet vid varje givet tillfälle.
3. Odla eget
Att odla sin egna mat är utan tvekan ett av de bästa sätten att minska sin negativa inverkan på miljön, samtidigt som man får garanterat naturlig mat utan konstiga ingredienser som inte går att uttala. Vad du kan odla (och hur mycket) beror naturligtvis främst på din levnadssituation. Vissa plantor är lättare att odla än andra, men i princip alla kan ha en växtvägg eller en blomlåda på balkongen för örter, körsbärstomater, gräslök och annat smått-o-gott. När man väl har börjat är det svårt att sluta!
4. Välj energivänliga vitvaror och elektronik
När det gäller många av våra elektroniska apparater så skiljer sig inte energiförbrukningen avsevärt mycket, vare sig det är TV-apparater, mobiltelefoner eller ens datorer (bortsett från riktiga värstingdatorer). Det gäller dock inte saker som vitvaror, det vill säga större hushållsmaskiner så som; tvättmaskiner, torktumlare, diskmaskiner, spisar, kylskåp, frysar och torkskåp.
Även vissa mindre köks- och hushållsapparater kan också göra en inverkan i den totala energiförbrukningen. Ju oftare de används, desto mer förbrukar dem. Du kanske inte tänker att det gör någon större skillnad vilken energiklass du väljer, så länge den är ”bra nog”, men det kan faktiskt skilja sig flera hundra kilowattimmar mellan olika vitvaror – även i toppen av energivänlighet.
Därmed rekommenderas det att man alltid jämför olika vitvaror genom att läsa deras produktspecifikationer, eller använda sig av jämförelsesidor, där de till exempel samlar in recensioner, användaromdömen och tester av tvättmaskiner. På så vis får man en överskådlig bild över vilka som faktiskt kommer att spara in mest el och vatten i längden.
5. Minska din egna förbrukning
Det finns många sätt att minska sin egna förbrukning på och det bästa exemplet är kanske att ta cykeln till jobbet. Ännu bättre är det om du kan skippa bilen helt och hållet. Hur stor din bostad är, vilken slags uppvärmning den använder och så vidare har en enorm inverkan i det långa loppet. Kanske du kan leva blygsammare? Kanske du kan använda den öppna spisen oftare? Kanske du kan flytta in i ett mindre hus eller en mindre lägenhet?
6. Slutsats
Som du ser finns det många sätt att slösa på mindre och minska sitt koldioxidavtryck. Har du några egna tips? I så fall får du gärna dela med dig!