5 tips för dig som vill klardrömma
Klardrömmar (eng. lucid dreaming) kallas fenomenet då du ”vaknar upp” i din egen dröm och blir medveten om att du faktiskt drömmer. Det flesta av oss har upplevt klardrömmande någon gång i livet, oftast händer det i barndomen. Ett typiskt exempel är när man har en mardröm, är jagad av någon eller något och plötsligt tänker: ”Men vänta lite, det här är ju bara en dröm”. Plötsligt blir det som jagar dig helt ofarligt, det är ju bara en produkt av din egen hjärna.
I Sverige är fenomenet fortfarande ganska okänt, men det bedrivs studier inom lucid dreaming i till exempel USA och Tyskland. Klardrömmar har även dykt upp inom litteratur och film på senare år. Exempelvis genom filmer som Inception och även min egen psykologiska thriller Undertryck som du kan läsa mer om på http://www.niklaslindroth.se/bocker.
Varför vill man då klardrömma? Varför vill man inte bara sova lugnt hela natten utan avbrott; vad är poängen med att vara ”vaken” i sin egen dröm?
Faktum är att det kan ha flera poänger. Exempelvis kan det vara ett bra sätt att bearbeta trauman eller frustrationer du bär runt på. Ett exempel kan vara att en närstående gått bort och ni hann inte rensa luften innan det skedde. Då kan drömmen vara en plats för att få utlopp för det du vill ha sagt. Givetvis sker det bara inom ramarna för din egen dröm, men kan ändå vara en ”ventil” för jobbiga känslor. Utomlands pågår även studier på huruvida man kan studera under sömnen, till exempel bearbeta komplicerade matematiska ekvationer och liknande.
Så hur går man då tillväga om man vill testa att ha en klardröm? För det är faktiskt inget som behöver hända av en slump. Det finns flera olika tekniker som hjälper oss att aktivt vakna upp i våra egna drömmar. Men några av de vanligaste första stegen är:
- Lägg dina drömmar på minnet. Det gör du enklast genom att börja anteckna dina drömmar när du vaknar upp. Alltifrån hela drömmar, till fragment eller bara känslor. Det kommer hjälpa dig att minnas vad du drömmer.
- Se mönster. När du har antecknat dina drömmar under en period kommer du snart att se mönster, t.ex. att du ofta drömmer om att du åker båt, kommer naken till kontoret eller något annat specifikt. För varje gång du noterar ett sådant mönster, ökar chansen för att du inser att du drömmer nästa gång det händer.
- Ifrågasätt om du drömmer just nu. Det kan låta lustigt, men genom att ställa frågan ”drömmer jag just nu?” till sig själv flera gånger varje dag, , kommer du per automatik förr eller senare ställa samma fråga i drömmen. Och öka chansen att bli medveten.
- Drömtesta dig. Ett enkelt sätt att testa om du drömmer just nu är att titta på klockan. Titta sedan bort några sekunder och titta sedan igen. Är den fortfarande lika mycket? Då är du vaken. I en dröm kan hjärnan inte återskapa samma klockslag flera gånger i rad.
- Ta tupplurar. Det har visat sig att störst chans att ha livfulla, vakna drömmar är om man somnar ett par timmar mitt på dagen. Om du vill drömma mycket – och öka chansen att klardrömma – smit ifrån en helgdag och sov en stund.
Lycka till!